Fem

Festivitat de Corpus

La festivitat de Corpus s’havia celebrat tradicionalment als nostres pobles però va deixar de fer-se a mitjans dels anys 70. Consistia en una missa i l’elaboració de catifes de flors. Aquest 2022 des del poble de Casavells vam decidir recuperar-lo. Al mes de juny.

 


Àlbum de fotos 2022

 

Festa Major

La festa major la celebrem conjuntament els dos pobles, com a curiositat altarem l’ordre dels dos noms cada any, i la fem el primer cap de setmana de setembre.

Aquest és el cartell de la Festa Major per aquest 2022:

 

Marxa Popular

El 2017 en el marc d’un treball de recerca  d’institut d’un veí del poble, David Bahí, vam fer la primera Marxa popular, aquella primera amb l’etiqueta de solidària.

Aquest 2022 volem recuperar-la el 9 d’octubre. És la nostra manera de compartir aquest territori que ens estimem tant, i la manera també d’explicar-lo. Tindrà tres distàncies. Marqueu-la al calendari el mòbil.

Més informació de la Marxa de Casavells seguint aquest enllaç.

Festa petita de Santa Llúcia

La celebrem a Casavells el cap de setmana següent a la diada de Santa Llúcia, 13 de desembre, dia en què comença a créixer la tarda.

Després d’una missa el poble ens trobem i fem un pica-pica normalment musicat.

 

 

Els Reis

És una de la festa més singular que tenim, som uns pobles humils, però ens sabem amb els Reis més autèntics del país. El vespre de Reis, els Reis ens visiten i volten els pobles amb un vehicle especial que els tenim preparat.

 

FESTES QUE S´HAN DEIXAT DE FER:

Tractokama

 

 

Una de les activitats de la qual tenim més bon record és la Tractokama. Iniciativa de l’Andreu amb la seva família al darrere que va fer vibrar el poble.

 

Recuperem el text del Mercadal de 2017, on la Cristina ens feia un bon retrat del que va ser el Tractokama, que es va celebrar de 2009 al 2016.

 

LA TRACTOKAMA A CASAVELLS

Text de Cristina Juanola

Enguany s’ha celebrat a Casavells la vuitena Tractokama. Podríem dir en to col·loquial que és la festa dels pagesos i dels tractors de l’entorn. La idea de dur a terme aquesta diada va sortir de la família Puig-Alsina, més concretament de l’Andreu Puig Alsina. Ell havia assistit a d’altres tractokames (Campllong i Vidreres) i va trobar interessant organitzar-ne una a Casavells. A més, a causa de la insistència d’altres pagesos (l’Associació de tractors clàssics del Baix Empordà), se’ls va donar la idea de fer també una exposició de tractors clàssics restaurats.

Tractokama Casavells

Així doncs, la Tractokama consisteix a fer una demostració d’habilitats conduint un tractor i, alhora, ensenyar diferents maneres de treballar el camp amb arades antigues i modernes. I també mostrar que el procés del treball agrícola ha canviat molt amb el pas dels anys.

El dissabte es fa una trobada de tractors que fan una ruta pel municipi i rodalies i s’acomiada amb un dinar. El diumenge, de bon matí, es fa un esmorzar popular per a tots els participants i després s’organitza una Gimcana amb els tractors, que consisteix a superar tres proves:

– La primera és la de mostrar l’habilitat de maniobrar un tractor amb un remolc d’un o dos eixos.

– La segona és una prova de precisió amb el tractor i una eina que funcioni amb hidràulic com, per exemple, agafar una anella en un punt determinat sense que caigui.

– La tercera consisteix a fer maniobres amb un tractor sol,dins d’un dibuix fet al terra amb guix. S’ha de fer en un espai reduït sense trepitjar les ratlles i es valora també el temps que s’hi està per fer-ho.

Hi solen participar entre 25 i 30 persones amb els seus respectius tractors.

També es pot gaudir d’una exposició de tractors antics, restaurats o actuals. Aquest any n’hi havia cap a 60 i hi participen pagesos de Moià, Grions (Hostalric), Sarrià de Ter, Cruïlles, Monells, Ultramort, Parlavà, Ullastret, La Bisbal, Peratallada, Canapost, Corçà, Foixà i Sant Llorenç de les Arenes.

Ja fa tres anys que es va inaugurar el Farmalltren, fet perl’Andreu Puig. És un tractor restaurat que porta al darrera bidons d’oli reciclats i pintats de color vermell que simula un trenet. Es fa servir per a passejar a la mainada. És tota una atracció.

Un cop acabada la Gimcana es donen els premis als guanyadors: tres copes per als guanyadors generals de totes les proves i tres copes per al guanyador de cada prova.

La cloenda d’aquesta diada tan bonica es fa amb una arrossada popular, on solen participar cap a 100 persones.

Tingueu en compte els que no ho heu vist mai que, cada any es celebra el cap de setmana posterior al de la festa de Casavells (setembre). Per això es considera un acte més de la festa.

Felicitats a tots els organitzadors, col·laboradors i ajudants, que fan que sigui una diada ben bonica.

 

 

Aquí podeu veure un vídeo de l’edició de 2012: